Tahap kepengetahuan guru-guru Pendidikan Islam terhadap penggunaan teknologi mudah alih dalam pengajaran Pendidikan Islam sekolah rendah - Sylviano, Abu Bakar; Hasmadi, Hassan (Universiti Malaysia Pahang, 2019)
Penggunaan teknologi mudah alih pada masa kini kepada guru-guru terutamanya guru pendidikan Islam sebagai bahan bantu mengajar merupakan satu kepentingan dan ia juga merupakan antara ciri-ciri guru abad ke 21 sebagaimana yang terkandung di dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025). Kajian ini telah menggunakan metode kuantitatif dan kualitatif secara gabungan. Kajian berbentuk tinjauan dengan menggunakan soal selidik sebagai alat kajian dan analisis dokumen telah dijalankan untuk mengetahui tahap kesediaan guru pendidikan Islam terhadap teknologi mudah alih dalam pengajaran pendidikan Islam dari aspek pengetahuan. Kajian ini telah melibatkan responden yang dipilih secara persampelan mudah (convenience random) daripada populasi seramai 130 orang guru pendidikan Islam yang mengajar mata pelajaran pendidikan Islam di 36 buah sekolah dalam tempat kajian. Data yang dikumpul melalui soal selidik telah diproses dan dianalisis dengan menggunakan kaedah deskriptif sejajar dengan objektif kajian dengan menggunakan perisian ‘Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) for Windows’ versi 24.0. Manakala data yang berkaitan dengan temubual telah dijadikan sebagai data tambahan. Akhirnya, dapatan daripada kajian ini akan membantu penyelidik mengenalpasti tahap kesediaan guru pendidikan Islam terhadap penggunaan teknologi mudah alih dari aspek pengetahuan.