Kaloborasi UMP dan CIDB dalam ekosistem Model Informasi Bangunan BIM - Nor Salwana, Mohammad Idris (2019)
Kuantan, 12 September- Kolaborasi Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) Malaysia dalam mewujudkan ekosistem Model Informasi Bangunan (BIM) bagi transformasi nasional dilihat berjaya menerusi projek berimpak tinggi bagi transformasi industri pembinaan Malaysia bernilai RM 1.45 billion yang mana pelbagai manfaat telah diperolehi oleh industri seperti mewujudkan ekosistem BIM. Ianya turut melibatkan penggubalan dasar dan polisi, pemindahan teknologi & pengetahuan, pembangunan modal insan, pembangunan infrastruktur dan Sistem Industri Bangunan (IBS).