Internal chatting system for FSKKP students, UMP environment - R. Periasamy, Veethia (2010)
Sistem Chatting adalah alat kornuruikasi yang sangat umum yang telah digunakan di dalam moden mi dunia teknologi yang mutakhir. Sistem perbualan mi telah menjadi salah satu aiat pengantara penting bagi setiap orang untuk berkongsi pengetahuan dan bahan-bahan melalui rangkaian. Jadi Internal Chatting System for FSKKP Students,UMP Environment mi dihasilkan dengan tujuan untuk meningkatkan komunikasi antara para pelajar melalui rangkaian sehingga mi dan mi juga akan memudahkan lagi bagi mereka untuk perbincangan yang berkaitan dengan pengajian. Sistem chatting mi dihasilkan dengan menggunakan konsep peer-to-peer, teknik multicast dan Rapid Application Development (RAD) metodologi. Sistem liii dibina dengan menggunakan perisian Netbeans IDE 6.8. Mesej teks dalam sistem mi menjelaskan konsep peer-topeer,dan teknik multicast dengan sangat jelas. Hasil daripada sistem mi membolebkan pelajar untuk berbual di antara mereka melalui sistem perbualan dalaman mi.