Kolej Kediaman Wadah pembangunan holistik dan pencetus didikan konsep kendiri mahasiswa - Rosjuliana Hidayu, Rosli (2019)
Keterangkuman dan pengupayaan mahasiswa merupakan komponen penting dalam proses pendidikan universiti bagi menghasilkan modal insan berkualiti untuk kepentingan negara. Ianya merangkumi pelbagai sifat dan ciri penganjuran program seperti menyediakan kefahaman kepada mahasiswa,mengantarabangsakan aktiviti pelajar dan melibatkan pelajar dalam program bersifat patriotik dan juga keterlibatan mahasiswa didalam program kemanusiaan dan ini selari dengan misi universiti.