LAN searching system - Asyran Zarizi, Abdullah (2010)
Di masa kini, aplikasi carian adalah penting untuk membantu pengguna dalam mencari fail-fail atau dokumen penting. Dengan ribuan fail dalam komputer, tidak dapat dinafikan bahawa sukar untuk mencari fail atau folder secara manual dan satu komputer ke satu komputer keran boleh pembaziran masajika fail yang dicari tidak ditemui. Oleh kerana itu, sebuah kajian berkenaan sistem pencarian ml dilakukan untuk menghasilkan suatu prototaip sistem carian yang membolehkan pengguna untuk mencari fail di komputer locaihost atau komputer lain pada jaringan yang sama. Kaedah atau teknik yang digunakan dalam membangunkan Sistem Carian LAN adalah Microsoft Windows Application Programming Interface (API) yang di lakukan di atas platform Windows. Sistem mi telah dibangunkan dengan menggunakan Microsoft Visual Basic 6.0 (VB 6.0).Pembangunan Sistem Life Cycle (SDLC) menjadi metodologi utama yang digunakan sebagai aliran proses untuk projek ini. Terdapat enam tahap yang dikelaskan dalam metodologi SDLC iaitu Pengenalan Projek dan Pemilihan, Projek Inisiasi dan Perancangan, Analisis, Rekabentuk, Pelaksanaan dan Penyelenggaraan yang mana kesemuanya telah dibincangkan secara terperinci dalam laporan mi.