Pemerkasaan pendidikan TVET agenda utama UMP - Nor Salwana, Mohammad Idris (2019)
Pekan, 14 Jun- Sebagai sebuah universiti awam dalam Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia (MTUN), Universiti Malaysia Pahang (UMP) akan terus memartabat dan memperkasa agenda transformasi Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di negara ini dalam usaha menjadikan Malaysia sebuah negara maju berpendapatan tinggi menjelang tahun 2050. TVET juga mampu melahirkan tenaga kerja tempatan yang diperlukan industri dan negara bagi berdepan Revolusi Industri 4.0.