Usah sahur hingga azan berkumandang - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2019)
Puasa bermula dari saat fajar hingga maghrib. Dengan berkembangnya ilmu falak, waktu fajar dan maghrib dapat ditentukan secara tepat mengikut lokaliti. Pun demikian, waku yang dicetak di kalendar setiap negeri berdasarkan, sebenarnya tidak mewakili waktu paling tepat di kawasan masing-masing kerana faktor ihtiyati. Maka diperkenalkan waktu sahur dalam takwim. Artikel ini menyorot mengapa pentingnya umat Islam mematuhi waktu sahur.