Cerap anak bulan dorong kajian ilmiah - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2019)
Cerapan anak bulan adalah salah satu sunnah nabawiyyah yang menggalakkan perkembangan sains dan teknologi. Artikel ini menyorot mengapa cerapan hilal masih perlu dilakukan walaupun ia boleh dihitung dengan formula astrometri.