Fahami evolusi penentuan arah kiblat - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2019)
Penentuan arah kiblat adalah berdasarkan panduah wahyu. Pada zaman nabi, ia bersifat simplistik, berdasarkan panduan fizikal fenomena jasad samawi. Dengan perkembangan ilmu falak, ia menjadi semakin kompleks dan semakin tepat. Artikel ini memberikan sorotan terhadap perkembangan penentuan arah kiblat dan kepentingan untuk orang awam mempercayai kaedah tersebut.