Suhu panas melampau kesan pembentukan El-Nino - UMP, PNC (2019)
Keadaan persekitaran di Malaysia sejak akhir-akhir ini dalam keadaan membimbangkan susulan daripada suhu melampau yang berlaku ketika dalam cuaca kering dan jumlah hujan bulanan yang kurang dari paras purata normal. Bacaan Index Pencemaran Udara (IPU) di beberapa buah daerah seperti Rompin, Balok, Shah Alam, Putrajaya, Bukit Rambai, dan Bandaraya Melaka telah direkodkan dalam paras berjaga-jaga.