Komited laksana program pembangunan sosioekonomi - Zainal, Bahari (2019)
UMP Advanced terus memainkan peranan sebagai ejen perubahan dalam membantu meningkatkan taraf sosioekonomi masyarakat menerusi penawaran pelbagai program jangka pendek termasuk program kompetensi dengan kerjasama pelbagai pihak sama ada agensi awam ataupun swasta.