Peranan Bioteknologi dalam Konteks Pembangunan Negara - Maizatul Farhain, Ismail (Simptomatik Press, 2016)
Biologi bererti kajian sains tentang benda hidup, manakala teknologi pula ditakrifkan sebagai penggunaan sains untuk menyelesaikan masalah atau menghasilkan produk yang bermanfaat kepada manusia. Oleh itu, bioteknologi bermaksud teknik atau proses yangmelibatkan penggunaan sains yang berkaitan dengan benda hidup seperti mikro organisma, haiwan atau tumbuhan untuk menyelesaikan masalah atau menghasilkan produk yang bermanfaat kepada manusia.