The maintenance management of marine port facilities: case study Kuantan marine port - Muhammad Zulhilmi, Nordin (2010)
Pengurusan fasiliti adalah satu bidang yang sedang berkembang di Malaysia. la merupakan suatu perkara penting yang diambil berat. oleh pemilik bangunan terutama bangunan atau fasiliti yang melibatkan operasi 24 jam setiap hari bagi memastikan pengguna dapat bekerja dengan selesa dan selamat. Maka, penyelenggaraan diperlukan bagi mengekalkan fungsi kemudahan yang sedia ada seterusnya memenuhi kehendak pengguna. Keberkesanan aspek-aspek penyelenggaraan seperti perancangan, pengawasan clan pengurusan organisasi amat diperlukan agar prestasi bangunan sentiasa berada pada tahap yang baik sepanjang masa. Dalam menentukan aspek-aspek penyelenggaraan di dalam pengurusan fasiliti, satu kajian telah dijalankan di Pelabuhan Kuantan, Pahang. Pengumpulan maklumat dijalankan melalui temubual dengan pihak yang terlibat dengan pengurusan penyelenggaraan dan juga mendapatkan system kerja-kerja penyelenggaraan. Berdasarkan kajian kes, didapati bahawa aspek-aspek penyelenggaraan dalam pengurusan fasiliti Pelabuhan Kuantan terdiri daripada perancangan keja penyelenggaraan, sistem kerja penyelenggaraan, pembahagian keja dan juga merekod kerja. Hasil daripada kajian, aspek-aspek daripada penyelenggaraan dapat mempengaruhi dari segi kos untuk penyelenggaraan berdasarkan kos penyelenggaraan tahunan. Dalam kajian mi, beberapa penambahbaikan pengurusan penyelenggaraan bangunan dan fasiliti di pelabuhan Kuantan turut dikenalpasti. Ia harap dapat dijadikan panduan dalam pengurusan fasiliti dan juga penyelenggaraan.