UMP kampus hijau, lestari - Nik Amirul mu'min, Nik Min (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2019)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) tersenarai pada kedudukan ke- 97 terbaik dunia dan ke-6 terbaik di Malaysia dalam Penarafan UI- Green Metric World University Ranking 2018.