Pemantapan Elemen Disiplin melalui Kaedah Biofeedback dalam Kalangan Mahasiswa - Shahidah, Hamzah; Lutfan, Jaes; Muhammad Nubli, Abdul Wahab (KUIS, 2018)
Setiap individu mempunyai tanggungjawab dalam pembentukan nilai disiplin dalam diri masing-masing. Individu adalah bermoral apabila tindakan yang betul dilaksanakan dan dilakukan secara konsisten. Ini selaras dengan aspirasi kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Pembudayaan nilai disiplin merupakan salah satu penekanan bagi menjayakan hasrat tersebut. Disiplin merupakan suatu jenis latihan yang melahirkan individu supaya menjadi insan yang berakhlak mulia, berfikiran rasional, mematuhi undang-undang, menghormati hak individu lain, bertanggungjawab serta sanggup memberi sumbangan kepada masyarakat dan negara (Laporan Jawatankuasa Kabinet, 1979). Pelbagai langkah telah dijalankan oleh kerajaan dalam meningkatkan nilai disiplin individu. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengukur tahap disiplin individu menggunakan sifat skor spektrum kuasa Heart Rate Variability (HRV) dan kitaran pernafasan. Seramai 50 orang peserta yang terdiri dari mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah dipilih melalui kaedah persampelan rawak sistematik. Protokol biofeedback dijalankan ke atas peserta. Data yang di perolehi dianalisis untuk mengenal pasti perubahan tahap peningkatan disiplin dalam diri mereka melalui pengawalan emosi. Hasil dapatan mendapati peserta berjaya meningkatkan tahap pengawalan emosi melalui bacaan HRV.