Keperluan Terhadap Penentuan Had Al-Kifayah Kepada Pembayar Zakat Pendapatan - Mansor, Sulaiman; Hasan, Ahmad; Husna, Hashim (Penerbit USIM, 2016)
Tulisan ini menjelaskan berkenaan keperluan penentuan had al-kifayah kepada pembayar zakat pendapatan. Ia dikemukakan bagi menunjukkan keistimewaan shariat Islam yang mengutarakan pelbagai sistem yang diperlukan masyarakat dalam bentuk yang syumul dan tersusun. Dalam tulisan ini, had al-kifayah merupakan salah satu mekanisme yang bersifat melengkapkan kerangka sistem zakat itu sendiri. Untuk tujuan tersebut, tulisan ini akan mengemukakan hujah dan bukti daripada dalil-dalil terpilih, pandangan ulama dan reality semasa yang menunjukkan berkenaan keperluan terhadap penentuan had al-kifayah kepada pembayar zakat pendapatan.