Ijtihad Dan Perkaitannya Dengan Maslahah: Suatu Kupasan - Mansor, Sulaiman; Azizur, Rahman; Fatmawati, Latada; Hasan, Ahmad; Mohamad Hilmi, Mat Said (Kolej Yayasan Pahang, 2016)
Tulisan ini bertujuan menjelaskan perkaitan antara ijtihad dengan maslahah. Pemilihan maslahah berbanding dalil-dalil lain yang berperanan dalam proses ijtihad adalah disebabkan ia merupakan dalil yang diperlukan dalam menjawab persoalan-persoalan baharu yang tidak dapat dijawab terutamanya menerusi ijtihad yang berkisar dalam lingkungan nas (ijtihad bayani dan ijtihad kiasi). Tanpa menafikan ijtihad yang berkisar dalam lingkungan nas juga memerlukan kepada kefahaman berkenaan maslahah itu sendiri. Walaupun begitu, tulisan ini hanya akan menjelaskan perkaitannya sahaja dan seterusnya mengemukakan beberapa contoh aplikasi maslahah dalam ijtihad sebagai pendedahan kewajaran penggunaannya dalam menghadapi isu-isu baharu pada hari ini. Akhirnya diharapkan tulisan ini dapat menjadi panduan dalam penentuan hukum terhadap isu-isu baharu yang tiada penjelasan secara langsung daripada nas-nas al-Quran dan al-hadis.