Kesejahteraan keluarga dan pola komunikasi dalam keluarga - Mohamad Nawawy, Jusoh; Fatmawati, Latada (Universiti Malaysia Pahang, 2018)
Kesejahteraan keluarga merupakan tonggak yang penting untuk melahirkan komuniti dan negara yang harmonis dan maju. Objektif kajian ini adalah untuk melihat sejauh mana pola komunikasi mampu mensejahterakan sesebuah keluarga. Melalui hasil kajian ini juga telah menunjukkan bahawa pola komunikasi tertentu yang diamalkan dalam keluarga mampu memberikan impak yang sangat besar terhadap perkembangan dan pembangunan ke arah sebuah keluarga yang sejahtera. Komunikasi yang dimaksudkan bukan sekadar menyampaikan mesej tetapi juga menentukan kualiti hubungan peribadi. Faktor hubungan ini adalah sangat penting bagi menentukan kualiti kesejahteraan dalam keluarga. Hubungan suami isteri dan anakanak dapat dilihat dari aspek keakraban, komitmen, penyingkapan diri dan dominasi. Untuk meningkatkan komunikasi dalam keluarga model-model seperti ABX, Stimulus-Response dan Interasional banyak diutarakan oleh sarjana. Model-model ini banyak membantu ke arah pembentukan kesejahteraan keluarga. Antara peranan komunikasi yang perlu adalah saling mempercayai yang seterusnya mewujudkan integriti dikalangan keluarga. Keadaan tersebut memberi kesan yang positif dalam pembinaan sesebuah keluarga. Kertas kerja ini membincangkan tentang pentingnya hubungan antara ahli keluarga. Justeru itu, kajian ini telah menggunakan kaedah kajian kualitatif melalui dapatan data sekunder yang melibatkan bentuk tulisan seperti jurnal, artikel, buku-buku dan prosiding. Rumusan kajian ini telah membuktikan bahawa kesejahteraan keluarga sangat bergantung kepada komuniti keluarga yang hidup dalam keadaan harmonis. Justeru itu komunikasi yang baik dalam sesebuah keluarga perlu dititik beratkan bagi membentuk sebuah keluarga yang efektif, kreatif dan inovatif disamping meningkatkan produktiviti sesebuah negara.