Pendidikan Tahfiz Dan Kemahiran Insaniah - Rashidi, Abbas; Azhar, Jaafar (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2018)
Objektif utama penghasilan buku mi adalah untuk melihat sejauhmana perkembangan pendidikan tahfiz serta kemahiran insaniah (K!) dalam kalangan huffaz khususnya dalam dimensi kemahiran generik dalam konteks untuk berdepan dengan cabaran semasa. Penerapan tujuh elemen kemahiran generik mi bertujuan untuk memastikan keseimbangan seorang hafiz dapat dihasilkan dengan cemerlang, kemahiran yang dimaksudkan ialah kemahiran berkomunikasi, kemahiran pemikiran kritis dan menyelesaikan masalah, kemahiran kerja berpasukan, kemahiran pembelajaran berterusan clan pengurusan maklumat, kemahiran keusahawanan, kemahiran etika clan moral profesional dan kemahiran kepemimpinan. Pada masa kini, wujudnya budaya persaingan yang begitu tinggi dan cukup ketara dalam konteks peluang pekerjaan dalam pasaran semasa, di mana majikan memerlukan pekerja yang berkemahiran tinggi untuk menjadi sebahagian daripada organisasinya.