Memperkenalkan Konsep Organisasi Pembelajaran Di Syarikat Makanan Halal Di Malaysia - Norhaslinda, Nordin; Mohd Sham, Kamis; Zuraina, Ali; Anita, Abdul Rani (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti bagaimana konsep Organisasi Pembelajaran (Learning Organization) dapat membantu syarikat makanan halal untuk meningkatkan produktiviti dan bersaing di peringkat global. Kertas konseptual ini cuba untuk mengkaji konsep organisasi pembelajaran yang membantu organisasi untuk menjalankan operasi syarikat bersama antara pekerja dan pihak pengurusan tanpa diskriminasi. Teori organisasi pembelajaran oleh Ortenblad digunakan dalam kajian ini memberikan penjelasan komprehensif mengenai organisasi pembelajaran iaitu; pembelajaran organisasi, pembelajaran di tempat kerja, iklim pembelajaran dan struktur pembelajaran. Beberapa kajian terdahulu memaparkan mengenai kejayaan sesebuah syarikat yang mengamalkan organisasi pembelajaran membuktikan bahawa organisasi pembelajaran adalah suatu gaya pengurusan yang wajar dilaksanakan di syarikat makanan halal untuk terus mapan dan berdaya saing di peringkat global.