Tabung endowment di IPT - Norhayati, Alli (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2018)
Pada 2016, negara pernah digemparkan kejadian seorang pelajar Universiti Awam (UA) terpaksa menahan lapar sehingga menyebabkan ususnya tercedera kerana keadaan kewangan yang terlalu mendesak dan perlu berjimat. Malah kerap juga perkongsian-perkongsian di media sosial mendedahkan 'gaya hidup' kebanyakan pelajar yang menyimpan stok makanan terutama mi segera sebagai langkah jimat belanja.