His Royal Highness Sultan Ahmad Shah - Mazita, Mokhtar (Penerbit UMP, 2009)
Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Sultan Haji Ahmad Shah al-Musta'in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri 'ayatuddin alMuadzam Shah ialah Sultan yang keempat memerintah Pahang dalam jurai sultan-sultan dari keturunan Bendahara. Sebelum Pahang diperintah oleh sultan berketurunan Bendahara, negeri ini diperintah oleh sultan-sultan yang berketurunan dari Melaka. Seramai empat belas orang sultan dari keturunan Melaka (dengan Sultan Muhammad Shah sebagai sultan pertama dan Sultan Abdul Ghafar Mohaiyuddin Ri'ayat Shah sebagai sultan terakhir) ini yang sempat memerintah negeri Pahang dalam tempoh selama kira-kira 144 tahun (1470-1614 Masihi).