Analisis kontrastif dalam penggunaan gender antara (والمؤنث المذكر) Bahasa Arab dan Melayu dalam kalangan pelajar kejuruteraan di Universiti Malaysia Pahang - Mohammad Baihaqi, Hasni; Farah Hanan, Aminallah (Global Business and Social Entrepreneurship Resources, 2017)
Kertas ini akan menganalisis kontrastif penggunaan gender (والمؤنث المذكر (kata nama kalimah Bahasa Arab dan Bahasa Melayu oleh pelajar kejuruteraan Universiti Malaysia Pahang. Kemahiran mengenal dan menggunakan kata gender sangat penting bagi menghasilkan ayat yang betul dan tepat. Penelitian ini menggunakan pendekatan kualitatif deskriptif. Data bagi kajian ini diperoleh melalui kertas ujian yang telah dijalankan ke atas 30 orang pelajar sarjana muda kejuruteraan Universiti Malaysia Pahang yang mengambil kursus bahasa Arab (Beginner). Pelajar dipilih secara rawak berdasarkan waktu pembelajaran Bahasa Asing. Daripada analisis data yang dilakukan, permasalahan ini berlaku kerana kekeliruan pelajar mengenal bentuk dan jenis perkataan lelaki dan perempuan yang pelbagai dalam bahasa arab. Selain itu, pengaruh bahasa pertama dan budaya juga didapati menjadi faktor penyumbang kepada masalah tersebut. Kesalahan menggunakan kata gender yang betul berdasarkan sistem tatabahasa bahasa Arab akan menyebabkan makna dan maklumat yang hendak disampaikan tidak tercapai. Selain itu, proses pembelajaran dan penggunaan bahasa juga sangat dipengaruhi oleh faktor-faktor selain linguistik.