Pembangunan Industri Halal: Konsep Halalan-Toyyiban dan Pengurusan Keselamatan Industri dalam Kerangka Maqasid al-Shariah = Halal Industry Development: The Concept of Halalan-Toyyiban and Industrial Safety Management within the Framework of Maqasid al-Shariah - Azizan, Ramli; Mazlin, Mokhtar; Tuan Sidek, T. M. (UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA, 2016)
Komitmen serta kesungguhan yang telah ditunjukkan Malaysia dalam membangunkan industri halal adalah selaras dengan aspirasi negara untuk menjadi juara hub halal global. Pembangunan industri halal bukan sahaja berkait rapat dengan tuntutan menghasilkan produk halal bagi kegunaan masyarakat Islam tetapi juga perlu mempamerkan nilai-nilai Islam yang menyeluruh. Selain itu, pembangunan dan aktiviti industri halal memerlukan corak dan kaedah pengurusan termasuk pengurusan keselamatan industri yang menjadikan nilai-nilai Islam sebagai acuannya. Oleh yang demikian, penulisan ini akan membincangkan tuntutan pelaksanaan pengurusan keselamatan industri dan konsep halalan-toyyiban dalam kerangka maqasid al-shariah. Selain itu, pendekatan kooperatif dalam pengurusan keselamatan juga akan dibincangkan. Pendekatan kooperatif merupakan suatu inisiatif yang berpotensi untuk dilaksanakan kerana ianya adalah salah satu daripada tujuan maqasid al-shariah. Jaringan kerjasama kejiranan dalam isu-isu pengurusan keselamatan industri juga menampakkan kesyumulan Islam dalam hal-hal yang melibatkan keselamatan pekerja, masyarakat dan alam sekitar. Kesimpulannya, pelaksanaan pengurusan keselamatan industri khususnya oleh pengusaha industri halal adalah sesuatu yang menjadi tuntutan. Ianya bukan sahaja tuntutan sejagat tetapi juga tuntutan Islam itusendiri. Ini bertepatan dengan kerangka maqasid al-shariah dan secara langsung dapat membuka luas pemahaman terhadap konsep halalantoyyiban itu sendiri. Kata-kunci: halalan-toyyiban, keselamatan industri, maqasid