Aplikasi al-Istihalah dalam Industri Halal Semasa Menurut Perspektif Maqasid al-Shariah = The Application of al-Istihalah in Current Halal Industry from the Perspective of Maqasid al-Shari‘ah - Tuan Sidek, T. M.; Ridzwan, Ahmad (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2017)
Pemakaian al-Istihalah dalam penetapan makanan dan barangan halal semasa masih diperbahaskan. Ini kerana terdapat pandangan yang berbeza di kalangan fuqaha’ dalam penerimaannya sebagai kaedah pertukaran status barangan daripada najis kepada suci. Perbezaan pandangan tersebut boleh dibahagikan kepada dua iaitu golongan yang menyempitkan skop pemakaiannya (Shafi’iyyah) dan golongan yang memperluaskan (Hanafiyyah). Sehubungan dengan itu, tulisan ini dikemukakan untuk membincangkan kedudukannya dalam penetapan halal semasa berdasarkan ukuran Maqasid al-Shariah. Analisis terhadap pandangan para fuqaha’ daripada kedua-dua golongan, dapatan kajian-kajian semasa dan situasi industri halal semasa dibuat bagi melihat kesesuaian pemakaiannya bagi mencapai maslahah dan menolak mafsadah. Analisis menunjukkan bahawa pemakaian al-Istihalah berdasarkan pendapat golongan yang menyempitkan skopnya lebih menepati Maqasid al-Shariah dalam situasi industri halal semasa tanpa menafikan ruang untuk pemakaian golongan yang memperluaskannya apabila ada keperluan dan menepati konsep al-Istihalah yang dipersetujui iaitu berlakunya perubahan secara keseluruhan. Kata kunci: Maqasid al-Shariah, Halal, Istihalah, Maslahah