Meneroka Konsep Akinnah Hati Menurut Al-Quran Menggunakan Kaedah Biofeedback - Abdul Kamil, Jamaludin; Muhammad Nubli, Abdul Wahab (Universiti Sains Islam Malaysia, 2011)
Pembangunan modal insan adalah suatu agenda yang perlu menjadi keutamaan kerana ianya adalah asas kepada kelestarian, kecemerlangan dan kegemilangan tamadun. Sehingga kini tumpuan bina insan adalah pada jasmani, minda dan emosi. Amat kurang pendekatan pendidikan hati dalam proses pembinaan modal insan. Kajian ini bertujuan meneroka makna akinnah, ciri-ciri dan huraian sifatnya seperti dalam tafsiran ulama. Seterusnya kajian menggabungkan teknik biofeedback untuk mengukur sifat hati yang mempunyai akinnah. Metod kajian klinikal ini mengambil data HRV (Heart Rate Variability) menggunakan alat Infiniti. Hasil kajian dapat menjelaskan konsep akinnah dan hubungannya dengan hati manusia.