Pengukuhan nilai teras UMP dalam program engineer huffaz dan cabaran revolusi industri 4.0: kajian di Universiti Malaysia Pahang - Rashidi, Abbas (2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji program engineer huffaz dan cabaran dalam menghadapi revolusi industri 4.0 pada masa kini. Responden kajian terdiri dari 15 orang pelajar yang terpilih dalam program tahfiz yang dikendalikan bersama oleh Pusat Bahasa Moden dan Sains Kemanusiaaan dengan PIMPIN UMP. Responden kajian terdiri dari pelajar di fakulti kejuruteraan meknikal, kejuruteraan elektrikal dan kejuruteraan pembuatan kampus Pekan. Hasil kajian diperolehi dari pelajar ialah untuk menghadapi cabaran revolusi industri 4.0 dalam konteks UMP, penyediaan platform program yang selaras dengan nilai teras yang telah dibina mesti diperkukuhkan dalam diri setiap pelajar. Nilai teras UMP ini menjadi tunjang kepada staf dan pelajar untuk mencapai hasrat kecemerlangan. Nilai teras pertama yang dipersetujui bersama oleh pihak pengurusan tertinggi UMP ialah hubungan yang kuat dengan Pencipta, dalam konteks ini seharusnya ilmu wahyu diintegrasikan bersama di dalam program engineer huffaz yang diwujudkan. Nilai teras yang dipupuk dalam program huffaz merupakan pemangkin cabaran kepada revolusi industri 4.0. Nilai teras ini dapat melahirkan pelajar yang teguh dalam mempertahankan prinsip diri dan nilai kemanusiaan sejagat.