Prebiotik dari sumber tempatan - Nur Sharieza, Ismail (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2018)
Kebanyakan bahan prebiotik yang membanjiri pasaran pada masa kini diimport dari negara China, Belgium, Belanda dan Amerika Syarikat. Memikirkan itu, dan kebergantungan kepada bahan import prebiotik dari luar negara iaitu akar cikori, ia mendorong Dr Noormazlinah Ahmad dari Fakulti Kimia dan Sumber Asli, Universiti Malaysia Pahang menghasilkan bahan prebiotik dari sumber pertanian tempatan.