Penyelidik UMP hasil produk Kacip Fatimah bermutu tinggi - Nur Laila, Afandi (2018)
Kuantan, 31 Januari - Dengan memfokuskan kejuruteraan Kimia dan Bioproses sebagai salah satu bidang tumpuan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya menghasilkan ekstrak Kacip Fatimah "microencapsulated" bermutu tinggi, stabil dan mempunyai hayat simpanan yang lebih panjang. Kacip Fatimah yang sejak turun temurunnya dinikmati dalam kalangan wanita bagi mengembalikan tahap hormon khasnya kesihatan amnya ke tahap yang normal kini boleh terus dinikmati dalam bentuk dos mengikut sukatan yang betul. Produk tambahan pemakanan (supplement) kapsul dan juga minuman koko berasaskan Kacip Fatimah yang dihasilkan ini dapat meningkatkan kesihatan terutamanya terhadap wanita yang kebiasaannya digunakan secara ubat-ubatan tradisional bagi memudahkan dan mendorong untuk bersalin serta selepas bersalin dalam kalangan wanita Malaysia.