Kreatif dalam Mentarbiyah Anak-anak - Juwairiah , Osman; Farah Hanan , Aminallah; Jamilah Bebe, Mohamad (Portal Islam dan Melayu (ismaweb), 2018)
Pada zaman kecanggihan teknologi dan peredaran zaman yang semakin rancak dengan pelbagai perubahan, anak-anak sentiasa berdepan dengan pelbagai pengaruh sama ada positif mahupun negatif.Anak-anak merupakan anugerah teristimewa dari Allah SWT pada ibu bapa khususnya bagi ibu bapa yang baru sahaja berkahwin. Sudah tentu bagi mereka yang baru bergelar ibu bapa merancang pelbagai kaedah demi memastikan anak-anak mendapat pendidikan dan tarbiyah yang terbaik sedari kecil. Bak kata pepatah ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’. Namun, dalam keghairahan kita mencari pelbagai ilmu untuk memberi pendidikan terbaik buat anak-anak, sudah pasti pelbagai cabaran dan masalah yang akan dihadapi terutamanya kekurangan pengalaman dan metod mentarbiyah yang terbaik dan benar-benar berkesan.Terdapat beberapa cara dalam mentarbiyah anak-anak dengan cara yang kreatif dan inovatif serta insya-Allah bersesuaian dengan peredaran zaman kanak-kanak itu sendiri.