Teks Ucapan Yang Hormat Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang Sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1438 Hijrah Peringkat Universiti Malaysia Pahang - Pejabat, Naib Canselor UMP (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Sirah perjuangan dan dakwah tersebut boleh digali iktibarnya dari pelbagai aspek dan dimensi yang sentiasa relevan dari masa lalu hinggalah ke hari ini sebagai suluh pedoman dan panduan yang berguna untuk kita menguruskan kehidupan dan pekerjaan sehari-hari.