Teks Ucapan Yang Hormat Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang Sempena Majlis Graduasi Ke 7 Maktab Rendah Sains MARA Tun Abdul Razak - Pejabat, Naib Canselor UMP (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Kewujudan MRSM telah membolehkan lebih ramai anak Bumiputera mengambil aliran sains, dan seterusnya mengikuti pula bidang-bidang yang berkaitan dengannya, seperti kejuruteraan dan perubatan di peringkat pengajian tinggi.