Teks Ucapan Yang Hormat Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang Sempena Majlis Sambutan Aidilfitri KDYMM Sultan Pahang dan DYMM Sultanah Pahang Bersama Warga UMP - Pejabat, Naib Canselor UMP (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Di tapak inilah, kira-kira 16 tahun yang lalu,iaitu pada 2 November 2002, Kebawah Duli Yang Mulia Tuanku telah berangkat untuk menyempurnakan perletakan batu asas Universiti ini. Setahun selepas itu, iaitu pada 16 November 2003, sekali lagi Kebawah Duli Yang Mulia Tuanku berangkat ke tapak ini untuk menyempurnakan Majlis Berbuka Puasa bersama warga Universiti ini dan masyarakat setempat. Dan pada hari ini, satu sejarah yang istimewa telah dilakar kerana inilah keberangkatan rasmi kali pertama Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku ke UMP Pekan sejak kampus ini mula beroperasi.