Teks Ucapan Yang Hormat Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang Sempena Majlis Pelancaran Pusat Tadbir Urus & Integriti dan Pemeteraian Memorandum Persefahaman UMP - Pejabat, Naib Canselor UMP (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Dalam konteks kewujudannya sebagai sebuah Universiti Awam, UMP kini dicabar dengan dua realiti utama. Cabaran pertama ialah memartabatkan tadbir urus cemerlang yang berintegriti sejajar dengan taraf autonomi yang dimilikinya. Cabaran kedua pula ialah pengembangan jaringan kolaborasinya dengan rakan strategik yang berkredibiliti sama ada di dalam atau di luar Malaysia secara terancang, terarah dan lestari.