Teks Ucapan Yang Hormat Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang Sempena Malam Penghargaan Sukan UMP 2015 - Pejabat, Naib Canselor UMP (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Impak yang positif dan konstruktif tersebut bukanlah semata-mata diukur pada jumlah pungutan pingat dalam kejohanan atau pertandingan yang disertai. Apa yang lebih penting ialah pelaburan UMP terhadap warga kerja dan mahasiswanya dalam setiap acara sukan mampu meningkatkan kecergasan fizikal, kecerdasan mental dan keseimbangan emosi yang memandu mereka sebagai warga kerja dan mahasiswa yang bermotivasi tinggi, berdisiplin, cemerlang dan berdaya saing.