Teks Ucapan Yang Hormat Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang Sempena Majlis Perasmian Penutup Kongres Pentadbir Hal Ehwal Islam Institusi Pendidikan Tinggi Negeri Pahang - Pejabat, Naib Canselor UMP (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Permufakatan antara Pusat Islam & Pembangunan Insan UMP bersama pihak berkepentingan seperti Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang (MUIP), Jabatan Mufti Negeri Pahang, Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Majlis Hal Ehwal Islam Institusi Pengajian Tinggi Malaysia dan lain-lain telah membolehkan edisi sulung Kongres ini berjalan lancar sejak pembukaannya pada 20 Januari 2015.