Pendekatan inventif TRIZ dan 11 Tools dalam kemahiran penyelesaian masalah - Jamal Rizal, Razali; Imaduddin, Abidin (Universiti Malaysia Pahang, 2017)
Kertas ini membincangkan pendekatan inventif dalam usaha pemecahan, penghuraian dan penyelesaian masalah iaitu TRIZ. Kaedah ini diperkenalkan oleh jurutera Russia sebagai satu metodologi penyelesaian masalah berasaskan kejurteraan dan teknologi. Asas bagi metodologi ini ialah proses mengenalpasti percanggahan (contradictions) yang dihasilkan oleh sekurang-kurangnya dua unsur dalam satu sistem yang sama dan saling berkaitan. Percanggahan tersebut dapat dilihat wujud dalam dua situasi iaitu membaik (proven) dan memburuk (worsening). Kewujudan situasi ini akan menyebabkan potensi yang ada pada sesuatu objek, teknologi atau sistem tidak dapat dimanfaatkan secara maksimum. Melalui TRIZ, terdapat sebelas metodologi yang dikenali sebagai 11 Tools yang boleh dijadikan sebagai prinsip dan matriks pemecahan, penghuraian dan penyelesaian masalah. Melalui kertas ini, 11 Tools tersebut akan diperkenalkan secara ringkas bersama falsafah yang mendasari setiap tool tersebut.