Kapten terima anugerah professional pembelajaran sepanjang hayat - Nadira Hana, Abdul Hamid (2017)
“Susah bukan alasan untuk tidak berjaya”, itulah kata-kata yang dipegang Kapten Mohd Radzi Abdullah, penerima Anugerah Profesional Pembelajaran Sepanjang Hayat pada Majlis Konvokesyen ke-12 Universiti Malaysia Pahang yang berlangsung pada 18 hingga 20 Oktober 2017 baru-baru ini. Graduan Mohd Radzi, 53 merupakan anak keempat daripada keluarga besar seramai tujuh beradik. Bapa beliau berketurunan India manakala ibunya berketurunan Cina. Kesusahan hidup di zaman kecil membuatkan Radzi gigih berusaha untuk mengubah nasib keluarga. Beliau memulakan kerjaya sebagai anggota tentera dan ditauliahkan pangkat Leftenan Muda pada 1984 sebelum menamatkan perkhidmatan dan beralih arah ke bidang pengurusan di Wasco Coatings Malaysia Sdn. Bhd sebagai Pengurus Kanan, Keselamatan dan Kesihatan Persekitaran.