UMP memasyarakatkan teknologi bersama masyarakat orang Asli - Siti Nazira, Hazudin (2017)
Sukarelawan Universiti Malaysia Pahang (UMP) mengadakan program kesukarelawanan dalam Dakwah Ummah 4.0 bertemakan memasyarakatkan teknologi di Perkampungan Orang Asli Rening yang terletak di Cameron Highlands hasil kerjasama Pusat Islam dan Pembangunan Insan (PIMPIN) dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Program mendapat sokongan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) dan Jabatan Penyelidikan dan Inovasi universiti ini. Antara aktiviti yang dilakukan adalah pemasangan solar di surau, membaikpulih panel solar di rumah penduduk kampung dan pemasangan mini hydro elektrik untuk manfaat penduduk.