UMP ceburi industri herba - UMP, PNC (Utusan Melayu (M) Berhad, 2017)
HASRAT Universiti Malaysia Pahang (UMP) untuk membangunkan Taman Bioaromatik Negeri Pahang seluas 72 hektar (180 ekar) di Maran sebagai pusat penyelidikan berkaitan tumbuhan herba aromatik serta memajukan teknologi berasaskan herba dan produk semula jadi kini hampir menjadi kenyataan dengan terbinanya sebuah plot percubaan seluas dua hektar di tanah milik universiti berkenaan.