Pembersih kuman daun sirih dapat reaksi positif - Amin Ridzuan, Ishak (Berita Harian Sdn. Bhd., 2017)
Daun sirih yang suatu ketika dahulu cukup dekat dengan kehidupan masyarakat Melayu kerana dijadikan kudapan serta bahan penjagaan kesihatan, kini hanya menjadi penyeri atau hiasan set hantaran untuk majlis perkhwinan.