UMP TVET perkasa kemahiran pendidikan teknikal -Teknologis satu profesion Baharu - Nur Laila, Afandi (2017)
Penganjuran Pameran Penyelidikan UMP TVET Exposition 2017 yang berlangsung selama dua hari di Kompleks Sukan UMP Gambang membabitkan hampir 100 penyelidik mampu memperkasa latihan kemahiran Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di negara ini. Program yang bertemakan TVET Memacu Kelestarian Masa Hadapan (Driving Sustainable Future With TVET) ini merupakan anjuran Pusat Inovasi & Daya Saing Akademik (CAIC) dan Jabatan Hal Ehwal Akademik & Antarabangsa dalam memacu transformasi Malaysia untuk meningkatkan akses kepada pendidikan kemahiran berkualiti dalam kalangan pelajar sekolah dan mahasiswa universiti. Majlis dirasmikan Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Wira Dr. Abu Bakar Mohamad Diah yang turut dihadiri Naib Canselor UMP, Profesor Dato’ Dr Daing Nasir Ibrahim, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dato’ Dr. Rosli Mohd Yunus dan Timb Pendaftar MBOT, Mohd Khairuddin Rais.