Program GIGvaganza: bukan sekadar permainan biasa! - Noor Azlinda, Zainal Abidin (2017)
Dengan menyambut seruan Naib Canselor UMP iaitu ‘Berani berbeza’, mempelajari tatabahasa melalui program GIGvaganza dapat memberi kelainan dan juga kepuasan kerana kaedah yang menyeronokkan, interaktif dalam kapasiti pelajar yang besar, GIGvaganza menarik minat para pelajar dengan ciri-ciri permainan serta mencabar minda pelajar selain menguasai tatabahasa dalam keadaan santai dan tidak tertekan. Pengisiannya tidak dinafikan pada awalnya dikira mencabar kerana pelajar perlu menguasai satu bahagian tatabahasa namun ia menjadi lebih menarik apabila aras kognitif yang lebih tinggi diterokai oleh para pelajar.