Tenaga pakar tempatan dan berkemahiran diperlukan untuk projek ECRL - UMP, PNC (2017)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) mengadakan pertemuan dengan wakil universiti dan institusi kemahiran dalam menjayakan Program Latihan Kemahiran Industri (PLKI) Rangkaian Rel Pantai Timur (ECRL) bagi menyediakan serta meningkatkan kemahiran graduan tempatan untuk diserap bekerja dalam industri kereta api di bawah Malaysia Rail Link Sdn. Bhd (MRL). Projek ECRL ini akan menghubungkan Pantai Timur dengan Lembah Klang yang dijangka meningkatkan hubungan perdagangan serta memacu pembangunan di Pantai Timur.