FKP capai 99 peratus kebolehpasaran graduan - Nor Salwana, Mohammad Idris (2017)
Tiga fakulti Universiti Malaysia Pahang (UMP) capai peratusan tertinggi dalam kebolehpasaran graduan (GE) sepanjang tahun 2016. Fakulti Kejuruteraan Pembuatan (FKP) diiktiraf terbaik apabila mencapai 99.1 peratus diikuti Fakulti Kejuruteraan Teknologi (FTeK) pada kadar 97 peratus ketiga Fakulti Sains dan Teknologi (FSTI) pada kadar 96.1 peratus. Kejayaan ini membolehkan UMP mencapai sebanyak 95.1 peratus graduan yang berjaya memperoleh pekerjaan mengikut rekod Tracer Study (TS) sepanjang tahun lalu.