Pembinaan Infrastuktur Lebih Kreatif - Mohammad Affendy, Omardin (Pejabat Naib Canselor, 2016)
Industri pembinaan merupakan pencetus pembangunan ekonomi dan komuniti. Pembinaan infrastruktur merupakan permintaan dan sumbangan pembangunan terhadap kemajuan perkembangan sosioekonomi negara. Justeru, penampilan bidang pengurusan infrastuktur berperanan sebagai salah satu program teknologi yang baharu di Universiti Malaysia Pahang (UMP). Ia mengetengahkan pengurusan infrastruktur menerusi bidang pembinaan. Infrastruktur adalah penerapan teknologi awam yang mana meliputi kerja-kerja utiliti, perhubungan, pengangkutan, saliran dan pembentungan serta penyelenggaraan awam.