UMP jalin kerjasama dengan MRL dan CCCC dalam program kemahiran industri ECRL - Nur Laila, Afandi (2017)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) jalin kerjasama dengan Malaysia Rail Link (MRL) dan Syarikat Komunikasi dan Pembinaan China (CCCC) dalam meningkatkan kemahiran dan kebolehpasaran graduan dalam industri kereta api di negara ini. Majlis diadakan bersempena Pelancaran Program Latihan Kemahiran Industri bagi Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang bakal menyediakan serta meningkatkan kemahiran graduan tempatan untuk diambil bekerja oleh kontraktor ECRL dan industri keretapi berteknologi ini. ECRL merupakan satu projek yang dijalankan kerajaan dalam membina jajaran keretapi elektrik baharu yang akan menghubungkan negeri-negeri Pantai timur iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang ke Lembah Kelang.