Penyelidik FSTI cipta Sistem Rawatan Air Mudah Alih Mesra Alam - Wan Faizal, Wan Ishak; Wan Mohd Hafizuddin, Wan Yussof (Pejabat Naib Canselor, 2016)
Bencana banjir yang berlaku saban tahun telah menyebabkan tercetusnya masalah terhadap sistem perbandaran yang menjejaskan sistem bekalan air bersih, kegagalan fungsi grid elektrik, dan infrastruktur dan sekaligus menyebabkan berlakunya pencemaran air kepada masyarakat di kawasan terjejas.