Anas menang dalam Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2016 - UMP, PNC (Pejabat Naib Canselor, 2016)
Pelajar Antarabangsa Universiti Malaysia Pahang (UMP), Anas Mohamad Husain Kassim yang berasal dari negara Iraq membanggakan Universiti Malaysia Pahang (UMP) apabila berjaya meraih tempat ketiga dalam Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2016 di Putrajaya pada 26 Mac 2016 yang lalu.