Transformasi Pengurusan Penyelenggaraan Bangunan Awam dan Premis Kerajaan - Mohammad Affendy, Omardin (Pejabat Naib Canselor, 2016)
Setiap bangunan awam atau premis kerajaan perlu diurus dengan cekap dan berkesan supaya ianya mampu memberi perkhidmatan memuaskan kepada pengguna dalam mencapai matlamat operasi sesebuah organisasi. Presmis ini sepatutnya menjadi tempat yang paling selamat bagi orang ramai yang dating untuk mendapatkan perkhidmatan seharian. Premis awam boleh dikenali iaitu hospital-hospital, klinik-klinik kesihatan dan pejabat-pejabat kerajaan. Bangunan merupakan aset organisasi yang amat bernilai, walau bagaimanapun ia dilihat sebagai aset kurang dititik beratkan dan seringkali tidak diurus dengan sempurna. Fungsi bangunan adalah bagi menjalankan aktiviti seharian dan aktiviti penyenggaraan bangunan diperlukan sebaik sahaja bangunan disiapkan.